×

KAKO DO TERAPIJE

1 Izberite željeni termin.
2 V najkrajšem času vas kontaktiramo.
3 Dogovorimo termin in storitev.

Za vas smo vedno dosegljivi na info@hiperbarika.si. Hvala!

Delovni čas

Pon - Pet 7:00 - 19:00
Sob - 8:00 - 17:00
Ned - 9:00 - 13:00
Za obisk komore je vedno potreben predhoden dogovor in rezervacija!

IMUNSKI SISTEM

Imunski sistem je sestavljen iz belih krvnih celic. Te celice imajo v telesu številne bistvene vloge, ena od njih je boj proti okužbam. To počnejo prek sistema, ki je odvisen od kisika in se imenuje fagocitoza. To je postopek, s katerim WBS zajame in nato ubije okužene organizme. Učinek ubijanja se doseže s pretvorbo kisika v nevarne spojine, imenovane oksi-radikali. Pokazalo se je, da HBOT izboljšuje fagocitozo, pomaga telesu pri ubijanju in preprečevanju okužb.

Hiperbarična komora prav tako pomaga pri postopku, imenovanem apoptoza** (ali programirana celična smrt). Tu so prisotne bolj dovzetne celice (kot so starejše in slabo delujoče imunske celice ali rakaste celice), ki so prisiljene „storiti samomor“ in narediti prostor za novejše celice. Pokazalo se je, da je to pomemben dejavnik pri razreševanju vnetja in kroničnih ran.

Dovolj visok delež kisika (ki se običajno proizvaja v visokotlačnih kisikovih komorah) lahko proizvede zelo velike količine kisikovih radikalov. Te spojine (same) lahko neposredno uničijo mikroorganizme, zlasti anaerobne bakterije (bakterije, ki ne morejo živeti v prisotnosti kisika).

 *Programirana celična smrt je skupno ime za dva različna celična procesa, apoptozo in citoplazemsko celično smrt, ki pripeljeta do razgradnje celice. Za razliko od tega nekroza ni vrsta programirane celične smrti, saj nastopi zaradi delovanja zunanjih dejavnikov, ki privedejo do vnetnega procesa. Poznamo dva tipa programirane celične smrti:

 

TOP