×

KAKO DO TERAPIJE

1 Izberite željeni termin.
2 V najkrajšem času vas kontaktiramo.
3 Dogovorimo termin in storitev.

Za vas smo vedno dosegljivi na info@hiperbarika.si. Hvala!

Delovni čas

Pon - Pet 7:00 - 19:00
Sob - 8:00 - 17:00
Ned - 9:00 - 13:00
Za obisk komore je vedno potreben predhoden dogovor in rezervacija!

Raynaudov sindrom

»Že nekaj let imam težave z mrzlimi rokami in nogami. Kadar je mraz, moji prsti močno pobledijo. Pod nohti so temno modri ali sivi. To traja toliko časa, kolikor sem na mrazu, čeprav imam na rokah tople rokavice. Stanje je vsako zimo enako. Včasih je temu izpostavljen en prst, včasih več, včasih vsi. Po določenem času, ko pridem na toplo, se bledica in pomodrelost spremenita v rdečino. Med tem procesom prsti bolijo, zdi se, kot da bi me nekdo zbadal z iglo.«

Avtorica: Saša V.

Kaj je Raynaudov sindrom?

To je stanje, za katerega je značilen pretiran odgovor žilja ali krč na mraz ali psihični stres, zaradi česar se prehodno zmanjša pretok krvi. Poleg izraza sindrom, srečamo tudi izraza Raynaudov fenomen in Raynaudova bolezen. Pojavlja se pri 3–5 milijonih ljudi po svetu, pretežno pri mlajših ženskah, redkeje pri moških.

Poleg omenjenih vzrokov so lahko sprožilni vzroki napadov zelo različni: ohladitev okončine ali drugega dela telesa, kajenje, delo s tresočimi stroji, duševni stresi, revmatične bolezni, avtoimunske bolezni, zdravljenje z blokatorji beta receptorjev.

Bolezen se lahko pojavlja kot samostojno obolenje ali z drugimi obolenji. Tako jo srečamo v poteku raznih revmatskih bolezni, pri obolenju ožilja, pri oviri odtoka krvi iz arterij (npr. mehanski vzroki), po poškodbah, zastrupitvah z zdravili itd.

Kako se kažejo težave?

Gre za občasne spazme ali krčenja manjših žil odvodnic – arterij, zlasti v prstih rok, lahko pa tudi v prstih nog. Ker so znaki očitni, jih bolniki zelo natančno opišejo. Prsti najprej hitro pobledijo, čez čas pa lahko tudi pomodrijo in so kar precej časa mrzli.

 Motnje v prekrvavitvi lahko trajajo od nekaj minut do nekaj ur. Opisani znaki se nato spremenijo v rdečino. Ko se prsti ogrevajo, je v njih pikajoč, zbadajoč, boleč občutek. Le redko se zgodi, da je krč tako trdovraten, da povzroči dolgotrajne poškodbe na prstih.

 Pogosto so prisotne tudi motnje občutenja v prstih. Značilna je tudi simetričnost sprememba, čeprav tak vrstni red ni nujen. Lahko nastopi tudi samo bledica in potem zbadanje. Napad se običajno začne na enem prstu. Nekateri bolniki poročajo, da se sčasoma razširi na večino prstov ali na vse prste, največkrat pa je najbolj izpostavljen palec.

 

Učinek hiperbarične komore na Raynaudov sindrom

- Izboljša lokalno prekrvavitev, oksigenacijo in celični metabolizem

- izboljšuje nadzor živcev krvnih žil (mehanizem ni znan), ki povzroči, da so napadi manj pogosti

- izboljšuje toleranco mrazu in pri Raynaudovemu napadu

- zmanjšuje odrevenelost in mravljinčenje

- zmanjša možnost za nastanek tromboze z zmanjšanjem viskoznosti krvi

- lajša posledice ishemije (nizek pretok krvi) z izboljšanjem dotoka kisika

- zmanjša možnost nastanka razjede ali gangrene

 

Ko se pojavi rana:

pospešuje njeno celjenje

preprečuje tudi okužbo

povečuje učinek zdravljenja z antibiotiki

zmanjšuje otekline in krče

zmanjša bolečine in potrebo po analgetikih

 

TOP