×

KAKO DO TERAPIJE

1 Izberite željeni termin.
2 V najkrajšem času vas kontaktiramo.
3 Dogovorimo termin in storitev.

Za vas smo vedno dosegljivi na info@hiperbarika.si. Hvala!

Delovni čas

Pon - Pet 7:00 - 19:00
Sob - 8:00 - 17:00
Ned - 9:00 - 13:00
Za obisk komore je vedno potreben predhoden dogovor in rezervacija!

Sprostite se in občutite mladost z vsakim vdihom

Hiperbarična kisikova terapija za starejše

Otto Warburg, dobitnik Nobelove nagrade za medicino (1931)

Obvladajte svoj dih, obvladajte svoje zdravje

Med terapijo v hiperbarični komori telo prejema čisti kisik pri višjem atmosferskem tlaku kar poveča dotok kisika v krvni obtok.

 

 

"Temeljni vzrok vseh degenerativnih bolezni je stanje, ki se imenuje hipoksija, pomankanje kisika na celični ravni."

 

 

Čisti kisik spodbuja naravni proces regeneracije

Hiperbarična kisikova terapija je udobna in sproščujoča. Vse kar morate storiti je dihati v komori s povečanim atmosferskim tlakom, ki izboljša distribucijo kisika skozi kapilare, tkiva, organe in možgane. Terapija je neinvazivna in primerna skoraj za vsakogar, razen določenih izjem.

 

Znano je, da Hiperbarična kisikova terapija:

• Spodbuja naravni proces zdravljenja in odpornost.
• Izboljša vitalnost, koncentracijo in spomin.
• Zmanjša utrujenost in izboljša vzdržljivost.
• Pospeši obnovo celic in pomaga pri ukrepih proti staranju.
• Odstrani občutek izčrpanosti zaradi časovne razlike (»jet lag«).
• Pomaga v boju proti okužbam, izločanju strupov in odpadnih snovi.
• Ponovno aktivira kožne celice in izboljša krvni obtok.
 

 

Hiperbarična kisikova terapija je naravna kot dihanje

Terapija s kisikom je eden najbolj učinkovitih in naravnih načinov za zmanjšanje vnetja, pospešitev celjenja ran in izboljšanje telesne sposobnosti.

 

Vloga hiperbarične kisikove terapije pri obvladovanju bolezni, ki so pogostejše pri starejših

Staranje samo po sebi ni bolezen, vendar pa so z njim povezane nekatere bolezni. Hiperbarična oksigenacija (HBO) ima pomembno vlogo v geriatrični medicini. Pri procesu staranja sodelujejo številni dejavniki, vključno s prirojenim procesom staranja, genetskimi okvarami in okoljskimi dejavniki. Obstaja več kot 300 teorij, ki pojasnjujejo pojav staranja. Najbolj znana je ta, ki pravi, da je staranje lahko posledica škodljivih, nepopravljivih sprememb, ki jih povzročajo reakcije prostih radikalov.

Prosti radikali in staranje

Teorijo, ki staranje povezuje s prostimi radikali je leta 1954 postavil Denham Harman. Ostaja najbolj znana in raziskana teorija staranja. Temelji na kemijski znanosti in prisotnosti prostih radikalov. 
Kljub delovanju antioksidantov, se pojavi nekaj oksidativnih poškodb. Prav kopičenje teh poškodb skozi vse življenje naj bi pomembno prispevalo k staranju in boleznim. Oksidativni stres in nastajanje prostih radikalov se s staranjem povečuje, naravni antioksidativni obrambni mehanizmi pa se slabšajo.

Hipoksija zmanjšuje miselne sposobnosti med staranjem

Staranje lahko razumemo kot pojav hipoksije. Proces staranja vključuje zmanjšano zmožnost uporabe kisika v centralnem živčnem sistemu. Slabenje miselne funkcije, ki je posledica staranja, je podobno upadu zaradi hipoksije. Čeprav poslabšanje funkcionagegglne zmožnosti pri staranju pripisujemo hipoksiji, zmogljivost možganov ni popolnoma oslabljena.

 

Čeprav hipoksija spremlja proces staranja in jo lahko preprečimo s pomočjo hiperbarične kisikove terapije, ni dokazov, da hiperbarična kisikova terapija ustavi proces staranja.

Teorija prostih radikalov navaja, da je za staranje in smrt vseh živih celic odgovoren en sam skupen proces, spremenjen z genetskimi in okoljskimi dejavniki.

 

Kisikova terapija in rehabilitacija starejših

Rehabilitacija starejših, zlasti tistih z nevrološkimi motnjami, je izziv.

Zmožnost za telesno aktivnost se pri teh pacientih zmanjša. Hiperbarična kisikova terapija morda ne more povečati telesne zmogljivosti pri zdravih odraslih, lahko pa izboljša fizično zmogljivost tistih, ki so omejeni z bolečino in paralizo ali spastičnostjo. Pri takšnih pacientih se lahko izvaja fizioterapija v večplastni hiperbarični komori.

 

Hiperbarična kisikova terapija se ne uporablja za zdravljenje staranja. Glavni cilj hiperbarične kisikove terapije je preprečiti hipoksijo tkiva in izboljšati presnovo. 

Hiperbarična kisikova terapija in slabenje miselne funkcije pri staranju

Splošno velja, da je hiperbarična kisikova terapija varna za starejše osebe, razen v primeru nekaterih kontraindikacij.

Hiperbarična kisikova terapija je del multidisciplinarnega pristopa k pacientu z upadom miselne sposobnosti. Najbolje deluje v kombinaciji s posebnimi miselnimi vajami, telesno aktivnostjo in zdravili za izboljšanje presnove v možganih.

Hiperbarična kisikova terapija nima učinka pri primarni degenerativni demenci, a izboljša miselno sposobnost pri pacientih s cerebrovaskularno insuficienco ter pomaga pri presnovnih motnjah, povezanih s hipoksijo.

 

Varnost hiperbarične komore pri starejših

Dokazano je, da je kisikova terapija koristna v geriatriji, najbolj uporabna pa je pri vaskularni insuficienci. Hiperbarična kisikova terapija je, v kombinaciji s posebnimi miselnimi vajami, telesno aktivnostjo in zdravili za izboljšanje presnove v možganih, učinkovita pri starejših neaktivnih pacientih, pri katerih zaznamo slabenje miselnih sposobnosti brez prisotnosti bolezni možganov.
Če drži, da življenjske dobe ne moremo podaljšati, lahko osebi vsaj pomagamo, da doseže njej namenjeno maksimalno starost z najboljšim miselnim in telesnim delovanjem.
 

TOP