×

KAKO DO TERAPIJE

1 Izberite željeni termin.
2 V najkrajšem času vas kontaktiramo.
3 Dogovorimo termin in storitev.

Za vas smo vedno dosegljivi na info@hiperbarika.si. Hvala!

Delovni čas

Pon - Pet 7:00 - 19:00
Sob - 8:00 - 17:00
Ned - 9:00 - 13:00
Za obisk komore je vedno potreben predhoden dogovor in rezervacija!

REGENERACIJA CELIC

Dodatni kisik olajša sposobnost telesa, da proizvaja tako nova tkiva kot nove krvne žile. To ni nujno samo za poškodovana območja in poškodbe v telesu, ampak še pomembneje, za pomoč pri odpravljanju degenerativnih učinkov, ki se pojavijo med procesom staranja.

Hiperbarična terapija s kisikom je dobro znana v bolnišnicah in centrih za nego kolagena in regeneraciji tkiv . Dve glavni fiziološki učinki hiperbarične komore za zagotavljanje te koristi sta:

Fibroblastna aktivacija: Fibroblasti so celice, ki so odgovorne za določanje kolagena in bistvenega pomena za proizvodnjo kolagena. Hiperbarični kisik stimulira aktivacijo fibroblastov in ima zato ključno in ključno vlogo pri celjenju ran.

Mobilizacija matičnih celic : Terapija z matičnimi celicami je bila osrednja tema raziskav in financiranja regenerativne medicine. Hiperbarična komora je močan način za spodbujanje kostnega mozga, da proizvede več matičnih celic. Te celice lahko nato krožijo v krvnem obtoku in končajo na različnih mestih, kjer so potrebne.

Zanimiv razvoj kliničnih raziskav je pokazal, da je hiperbarična kisikova terapija močan stimulator nevrogeneze (novih možganskih celic), zlasti po poškodbah možganov ali motnjah gibanja. Vsa druga tkiva in ​​organi imajo lahko korist od tega procesa, vse do kosti (osteogeneza - nova tvorba kosti)!

Drugi zanimiv razvoj je na področju regenerativne medicine,   kjer se hiperbarična kisikova terapija uspešno uporablja v kombinaciji s postopki matičnih celic (kot je PRT). Hiperbarična komora tako pred postopkom pomaga povečati število izvornih celic, pridelanih pred postopkom, kot tudi spodbujati in pospeševati postopke rasti in presaditve .

Poročali so tudi o hiperbarični terapiji s kisikom, ki je pospešila regeneracijo in zagotovila hitrejše popravilo tkiv pred novimi poškodbami. Poleg tega (in včasih še pomembneje), mehka tkiva, popravljena s tem postopkom, so pokazala, da so veliko močnejša in bolj natezna. To ima lahko velik vpliv, zlasti pri športnikih ali tistih, ki so bolj dovzetni za ponovno poškodovanje istega tkiva.

Pokazalo se je, da ponavljajoča izpostavljenost hiperbarični terapiji povzroča močan parasimpatični odziv. To je aktivni del živčnega sistema med počitkom, prebavo in regeneracijo celic.

  

RAST NOVIH KRVNIH ŽIL

Druga terapevtska vrednost hiperbarične terapije je pomagati telesu pri ustvarjanju novih krvnih žil. To lahko zagotovi dolgoročne koristi obtoka, ki so ključnega pomena za okrevanje od različnih stanj, zlasti pri tistih, ki vplivajo na majhne krvne žile (in pogosto opažajo):

- kronične in neceljene rane

- poškodbe možganov 

- srčni napad

- diabetes 

- proces staranja (staranje in starejše krvne žile imajo pogosto astherosklerotične plake in omejujejo pretok krvi. Telo seveda poskuša ustvariti nove krvne žile in naravne obvodnice - hiperbarična komora pomaga olajšati ta proces)

Vloga hiperbarične komore pri pomoči telesu pri ustvarjanju novih krvnih žil je povezana z naslednjima 2 mehanizmoma:

- Antiogeneza:   To je običajen proces v telesu, ki se zaveda, da potrebuje nove kapilare in krvne žile, predvsem zaradi hipoksične (nizko kisikove) signalizacije. Dodatek hiperbarične kisikove terapije je dejansko podprl sposobnost telesa za rast novih krvnih žil z območij, kjer je bila cirkulacija ogrožena in omejena.

- Vaskulogeneza: To je dodatna korist, ki je bila dokazana s HBOT in je tista, kjer se krvne žile proizvajajo v bistvu »iz nič«.

TOP