ZAŠČITA TELESA

Vsaka celica v vašem telesu je dobro opremljena. Zaščiti svojo vitalno jedro DNK z notranjim antioksidantnim sistemom. Ti antioksidanti se imenujejo “endogeni” antioksidanti. Telo jih proizvaja za obvladovanje stalnih stresov, ki so del vsakodnevnega življenja.

Pravzaprav samo dihanje povzroča velik stres za vsako celico, imenovano »metabolični stres«. Razlog za to je, da kisik reagira z ogljikom (iz hrane, ki jo jeste), ki da telesu energijo celice (ATP). Energijo potrebuje za preživetje in delovanje. Vendar pa ta proizvodnja povzroča nevarne stranske proizvode. Ker dihamo večkrat v minuti, smo bili vedno izpostavljeni »stresu dihanja«, seveda pa se je naše telo temu prilagodilo. Vsaka celica je zaščitena pred tem endogenim antioksidantnim sistemom. Brez njih naše celice ne bi mogle preživeti niti dihanja!

V zadnjih desetletjih so celice v našem telesu izpostavljene izjemno visokim stopnjam stresorjev – hitra hrana, izpušni plini iz avtomobila, cigaretni dim in industrijske kemikalije. Stresorji začnejo preplavljati naš naravni in vgrajen antioksidantni sistem. Naša krhka DNK ima tako manj zaščite pred temi napadi in sledijo lahko številna bolezenska stanja.

Hiperbarična komora lahko povzroči močan in zelo hiter dvig endogenega antioksidacijskega sistema . Ključni antioksidanti glutation peroksidaza, katalaza in superoksidni dismutaza so pokazali, da se intracelularno povečujejo v skoraj vseh metabolno aktivnih tkivih po izpostavljenosti v hiperbarični komori.